Tips voor trips

Algemeen
De Eifel ligt in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz op ca. een uur rijden van de Nederlandse grens. De Eifel staat bekend om haar mooie natuur en weidse landschap met prachtige vergezichten. Kenmerkend voor het landschap zijn heuvels, bossen, beekjes, oude burchten en kleine stadjes met authentieke Duitse vakwerkhuisjes. Lissendorf ligt in het zuiden van de Eifel, de Vulkaneifel, waar vroeger veel vulkanen actief waren. Deze oude vulkanen zijn in het landschap nog terug te zien als kratermeren (Maare). In het westen, tegen de grens met de Belgische Ardennen, zijn de heuvels bekend als Schneifel. Dit is een onderdeel van het bredere gebied van de Sneeuweifel met toppen die reiken tot 698 m. De Eifel wordt doorsneden door verscheidene rivieren die in noordzuidelijke richting naar de Moezel stromen. De grootste van deze rivieren is de Kyll, de heuvels rond deze rivier zijn bekend als het Kyllwald. In het zuiden eindigt de Eifel in de Voreifel. Sinds 2004 is een deel van het noorden van de Eifel het National Park Eifel geworden. Dit Nationale Park valt in zijn geheel binnen het Duits-Belgische natuurpark Hohe Vennen-Eifel. Een ander deel van de Eifel valt binnen het natuurpark Südeifel.

  Vulkaneifel

Dierentuin en wildparken
In de Eifel vind je tal van dierentuinen en wildparken, o.a.:
Adler- und Wolfspark Kasselburg
Eifelpark Gondorf
Eifel-Zoo Lünebach
Hochwildpark Rheinland in Mechernich-Kommern
Wild & Erlebnispark Daun
Wild- und Freizeitpark Klotten bij Cochem
Wildgehege Hellenthal
Wildpark Schmidt in Schmidt

 Eifelpark Gondorf
 
Fietsen in de Eifel
Er zijn prachtige fiets- en mountainbikeroutes in de Eifel die allemaal duidelijk gemarkeerd zijn. Lissendorf ligt aan de Kylltal-fietsroute die loopt van Dahlem naar Trier. Langs de Kyll slingert het fietspad door het heuvelachtige landschap van de Eifel. En mocht het onderweg toch te vermoeiend blijken, dan kun je altijd ergens met je fiets op de trein stappen. Ook zijn e-bikes in de omgeving te huur. Bij de VVV in Stadtkyll is het "Radmagazin" met actuele informatie over fietsroutes gratis verkrijgbaar. Zeker de moeite waard!

Kylltal fietsroute


 

 

 

 

 

 

Musea in de Eifel 
In de Eifel heb je een ruime keuze aan interessante musea en vaste tentoonstellingen. In het huisje
liggen gidsen en folders waarin je nadere informatie vindt over collecties,openingstijden etc.

musea in de Eifel


Wandelen in de Eifel
De Eifel kent een uitgebreid netwerk van wandelpaden, bestaande uit lange-afstandwandelpaden, zoals de 300 km lange "Eifelsteig" van Aachen naar Trier, regionale en lokale wandelpaden. De Eifelsteig is het ideale uitgangspunt voor individuele meerdaagse tochten, maar ook kleine verkenningstochtjes op de Eifelsteig zijn vanuit Lissendorf probleemloos te doen. Verder zijn er tal van gemarkeerde wandelroutes en rondwandelingen in de directe omgeving van het park. In het huisje zijn gedetailleerde wandelkaarten aanwezig. Wandelen in de Eifel is ook voor de beginnende wandelaar goed te doen. Normale wandelschoenen zijn dan ook voldoende.  
 Erlebnispfad Nettersheim

Waterrecreatie
Naast fietsen en wandelen zijn er ook genoeg mogelijkheden voor waterpret en watersport in de Eifel:
* op ca.  4 km van het park: overdekt zwembad in Jünkerath
* op ca. 10 km van het park: overdekt en openluchtzwembad Gerolstein
* op ca. 13 km van het park: de Kronenburger See met badstrand en bootverhuur (richting Stadtkyll)
* op ca. 15 km van het park: de Freilinger See met badstrand en surfmogelijkheden
   (richting Blankenheim)
* op ca. 20 km van het park: overdekt Kurcenter - Freizeitbad in Prüm
* op ca. 20 km van het park: Waldfreibad Prüm (mei-september) 
* op ca. 25 km van het park: Naturfreibad Gemündener Maar in Daun (mei-september)
* op ca. 45 km van het park: het overdekte Eifelbad in Bad Münstereifel
 Freilinger See

Wintersport
Door de hoge ligging van het gebied is het in de winter zeer geschikt voor wintersport. In de directe omgeving zijn veel langlaufmogelijkheden en bij Blankenheim (19 km) ligt een uitgestrekt langlaufgebied. Vanuit het huis kun je overigens ook zo het bos in langlaufen. 
De bekendste wintersportgebieden (skipistes, rodelpistes en loipen) liggen op ca. 20 km afstand: de "Schwarzer Mann" en de "Wolfsschlucht" bij Prüm en de "Mäuseberg" bij Daun, alle zeer geschikt voor beginnende skiërs.

 wintersport in de Eifel

Restaurants
Er zijn meerdere restaurants in Lissendorf waar je goed kunt eten. In de Burgstrasse ligt "Landhotel Möschelberg" met een prima 'gutbürgerlicher Küche'. In café-restaurant "Zum Landsknecht" en het Bahnhofsrestaurant in de Hauptstrasse kun je terecht voor een drankje aan de bar en een eenvoudige maaltijd. In Café Lissendorf in het oude postkantoor in de Hauptstrasse (iets voorbij de supermarkt) kun je op zaterdag en zondag heerlijke zelfgebakken Kuchen eten of een eenvoudige maaltijd afhalen.
Een aanrader is ook de in Bauernstil ingerichte  "Historische Wassermühle" in Birgel (achter het station Lissendorf) waar typische streek- en wildgerechten in Dirndltracht worden geserveerd en waar het terras in de kersttijd wordt omgetoverd tot een kerstsprookje. En als je richting Dahlem fietst of wandelt, is restaurant Glaadter Hütte aan de Glaadterstrasse in Jünkerath (na de Aldi en de brandweer rechtsaf slaan) een mooie stop op de route. Een landelijk terras, mooi interieur, regelmatig muziekoptredens en een laadstation voor je e-bike.
 Historische Wassermühle Birgel

Stedentrips
In de Eifel zijn tal van bezienswaardige steden en stadjes:

Bad Münstereifel (45 km) is een gezellig winkelstadje met schilderachtige straatjes, leuke restaurants en café's. Het staat bekend om de mode outlet van merkkleding. Tevens is er een prachtig overdekt zwembad met reuzeglijbaan.
 Bad Münstereifel
Bernkastel-Kues (75 km) behoort tot de meest geliefde plaatsen langs de Moezel. Het is schilderachtig gelegen in het stroomgebied van de Midden-Moezel en omgeven door wijnbergen. Het stadje is een toeristische trekpleister in het Moezeldal en bestaat uit twee delen: Bernkastel op de rechteroever en Kues op de linkeroever. Beide delen zijn verbonden met een brug over de Moezel. Boven Bernkastel verheft zich de ruïne van burg Landshut. Het gezellige historische centrum van Bernkastel telt vele oude vakwerkhuizen en nodigt uit om ontdekt te worden. Verder is een bezoek aan een van de vele 'Weinlokale' of een boottocht op de Moezel een aanrader. Van pasen tot eind oktober zijn de winkels hier ook op zondag geopend.

 Bernkastel-Kues

Blankenheim (19 km) is een prachtig middeleeuws burchtstadje met kleine, steile straatjes en trappetjes, 16de eeuwse stadspoorten, romantische vakwerkhuizen en tuinen. In dit plaatsje ontspringt vanonder een piepklein huisje de rivier de Ahr. Bij Blankenheim ligt een prachtig en uitgestrekt langlaufgebied.
 Blankenheim

Cochem (60 km) is een bekende toeristische plaats in het Duitse Moezelgebied. Met mooie natuur, stoere berghellingen, (wijn)cultuur, prachtige monumenten uit de middeleeuwen en natuurlijk de Moezel die de stad doorkruist, is Cochem het bruisende hart van het Moezelgebied. Het stadje is op zijn mooist in het voor- en naseizoen, in de zomer is het er behoorlijk toeristisch.
 Cochem

Daun (25 km) ligt aan het smalle riviertje de Lieser in de Vulkaneifel. In de omgeving van Daun zijn veel bossen en wandelpaden. Bij Daun ligt ook het skigebied de "Mäuseberg". 
Net buiten Daun liggen 3 vulkaanmeren dicht bij elkaar, de "Weinfelder Maar", de "Schalkenmehrener Maar" en de "Gemündener Maar", waar je ook een gezellige badstrand vindt. De Dauner Maare worden ook wel de "ogen van de Eifel" genoemd. Volgens de overlevering zijn het tranen die God plengde, toen hij bij de schepping de schoonheid van de Eifel aanschouwde. Verder is Daun bekend om het Vulkanmuseum, het Wildpark en de natuurlijke mineraalbronnen.
 Dauner Maare

Gerolstein (15 km) is bekend vanwege de Löwenburcht. De overblijfselen van deze burcht zijn tegenwoordig het beeldmerk van Gerolstein evenals de Gerolsteiner bronnen, waar ook rondleidingen plaatsvinden. Het stadscentrum is vrij klein en saai, maar het natuurkundemuseum, de Romeinse villa Sarabodis en de Erlöserkirche maken Gerolstein zeker een bezoek waard.
 Gerolstein
 
Kronenburg (14 km) dankt zijn ontstaan aan het feit dat vanuit dit strategische punt het hele Obere Kylltal werd beheerst. De steile klim naar het centrum van Kronenburg beloont de bezoeker met schilderachtige smalle straatjes, mooie historische gevels en een middeleeuwse burchtruïne. In het laatste weekend van november is hier een historische "Weihnachtsmarkt" met een authentiek middeleeuwse sfeer.
 KronenburgWeihnachtsmarkt in Kronenburg

Manderscheid (40 km) is een kuuroord aan het riviertje de Lieser. In Manderscheid zijn de bezienswaardige Oberburg en de Niederburg te vinden uit het jaar 1173. Door Manderscheid loopt het bekende Lieserpad, het wandelpad langs de Lieser met verre uitzichten, ravijnen, maaren en bos. Tevens is in Manderscheid het Maarmuseum gevestigd. Jaarlijks vindt eind augustus het historische burchtfeest in Manderscheid plaats. Duizenden bezoekers komen dan de middeleeuwse riddergevechten, boogschieters, zwaardvechters, schildknapen, liedjeszangers, goochelaars, jongleurs en ambachtslui bekijken.
 Manderscheid

Monreal (60 km) is een heel authentiek stadje. De naam komt van "Mons regalis", dus "Koningsberg" en is voor het eerst in 1229 vermeld. Het slot "Löwenstein" werd in 1632 door Zweedse en in 1689 door Franse troepen vernield. Na de 30-jarige oorlog ontstond in het dorp een belangrijke lakenindustrie geënt op de wol van de grote schaapskudden in de Eifel. In de tweede helft van de 19e eeuw werd deze industrie slachtoffer van de sterke internationale concurrentie. Pas in de jaren dertig van de 20e eeuw herstelde Monreal zich. Tijdens een bezoek aan de burchtruïnes en een stadswandeling langs de mooie rode vakwerkgevels waan je je helemaal terug in de middeleeuwen.
 Monreal 

Het historische stadje Monschau (55 km) is op een hoogte van ca. 420 meter gelegen in de smalle en diepe vallei van de Ruhr, op amper vier kilometer van de Belgische grens. Monschau wordt jaarlijks bezocht door 1,6 miljoen toeristen. Gebouwd tussen de heuvels, heeft dit plaatsje met zijn vakwerkhuisjes en kleine winkelstraatjes een nostalgische aanblik. Je vindt er veel bezienswaardigheden. Ook in de periode rondom kerst is een bezoek zeer zeker de moeite waard vanwege de gezellige kerstmarkten.
 Monschau      Monschau

Prüm (22 km) heeft niet echt een gezellig centrum, maar heeft als "Waldstadt" wel een prachtige bosrijke omgeving met goed uitgebouwde wandelpaden. Het erkende luchtkuuroord Prüm maakt deel uit van het Duits-Belgische natuurpark. Hier bevinden zich de skigebieden "Schwarzer Mann" en "Wolfsschlucht".
 Wolfsschlucht bij Prüm

Het 2000 jaar oude Trier (85 km) is de oudste stad van Duitsland.  De vele bezienswaardigheden en de fraaie monumentale binnenstad maken de stad een toeristische trekpleister. Trier is ook bekend als geboorteplaats van Karl Marx. Zijn geboortehuis is ingericht als museum: het Karl Marx-huis. Een andere toeristische hotspot in Trier is de Porta Nigra, een prachtig bewaarde poort in de Romeinse stadsmuur van Trier.
 Porta Nigra in Trier

Meer info
In het huisje bevindt zich een rode informatiemap met toeristische tips en praktische informatie voor uw verblijf. Verder heeft u de beschikking over wifi, zodat u alle informatie met betrekking tot restaurants, winkels, openingstijden e.d. kunt opzoeken.